De samenleving en de zorg zijn volop in beweging. De acute zorg staat onder druk. Te veel mensen maken gebruik van voorzieningen zoals de huisartsenpost (HAP) en de spoedeisende hulp (SEH), zonder dat er altijd sprake is van een medische urgentie. Dit terwijl er een steeds verder toenemend personeelstekort is. Om de druk te beheersen is verandering in het acute zorglandschap noodzakelijk. Ook in de toekomst moeten we een antwoord kunnen geven op de toenemende, veranderende en complexe zorgvragen. Vanuit deze inzichten ontstonden er twee initiatieven in de regio Zwolle.
RCPZ
In juni 2017 sloten diverse VVT-aanbieders in Zwolle en omgeving, samen met Isala en de Huisartsenvereniging Regio Zwolle (HRZ), een ‘samenwerkingsovereenkomst eerstelijnsverblijf (ELV)’. Het doel hiervan is dat kwetsbare ouderen met een acute zorgvraag, snel op de juiste plek terecht kunnen. Vanaf het startmoment tot nu heeft het RCPZ een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Het begon met 1 telefoonnummer en 10 achterliggende doorkiesnummers. Inmiddels is dit via een enthousiaste “Gideonsbende” uitgegroeid naar een regionaal coördinatiepunt dat door 5 partijen wordt gedragen. Ook de verwijzende partijen waarderen het regionaal coördinatiepunt.
ZCC
Vanuit een soortgelijke gedachte, dat mensen in acute situaties niet altijd meteen bij de juiste zorgverlener uitkomen, werd in ongeveer dezelfde periode het Zorg Coördinatie Centrum (ZCC) IJsselland gestart als pilot. Ambulance IJsselland, thuiszorgorganisaties (Zorg Centrale Noord (ZCN), namens Icare en Carinova), Medrie en in een later stadium Dimence, ontwikkelden tijdens een pilot een coördinatiecentrum. Momenteel is acute huisartsen spoedzorg, ambulancezorg, wijkverpleging en acute GGZ naar de thuiszorg en persoonsalarmering, 112 (ambulancezorg), de Huisartsenpost en GGZ, in de ANW-uren, in dezelfde ruimte terechtkomen. Het ZCC IJsselland is een samenwerkingsverband tussen de samenwerkingspartners.
Doorontwikkeling
In een periode van 5 jaar zijn er diverse evaluaties en verkenningsgesprekken met ZCC gevoerd. Op dit moment is het tijd voor een doorontwikkeling van het RCPZ. Ook de coördinatie van de acute zorg in de regio is toe aan een verdere ontwikkeling. Er zijn twee belangrijke redenen:
- Knelpunten van het RCPZ in de huidige vorm;
- De meerwaarde van een integrale benaderingswijze van de acute zorgvraag en -keten.
De Actielijnen
- Doorontwikkeling RCPZ
De stuurgroep RCPZ werkt aan een doorontwikkeling van het RCPZ naar een meer volwassen structuur. Hierbij investeren we in continuïteit en expertise binnen het RCPZ. Ook geven we optimaal vorm aan de signalerende en adviserende rol rond de regionale knelpunten van vraag en aanbod.
- Samenwerking
In de breed verkende richting en ambities voor de lange termijn, staat samenwerking met het ZCC centraal. De illustratie van de verkeerstoren geeft de samenwerking weer.
Het RCPZ en het ZCC zijn nu beide verantwoordelijk voor een deel van de coördinatie. Waar beide initiatieven momenteel op zichzelf staan, is in diverse verkenningsgesprekken de intentie uitgesproken om de samenwerking verder op te zoeken en te verbeteren. Het uitgangspunt is ‘de juiste zorg op het juiste moment op de juiste plek door de juiste zorgverlener’, waarbij een efficiënte inzet van de capaciteit wordt nagestreefd.
Hieronder zie je de verkeerstoren voor de acute integrale zorgvraag. Door samenwerking de juiste zorg op de juiste plek aanbieden en zo efficiënt mogelijk gebruik maken van de beschikbare capaciteit.