Wat is jouw rol/bijdrage voor het RCPZ?
Ik omschrijf het ook wel als triagist van de acute zorg. Bij een zorgaanmelding overweeg ik de urgentie van de zorgvraag en kies ik, op basis van het afwegingsinstrument, voor de meest passende triage. Daarna volgt er een advies of een plaatsing op basis van zorgvraag en aanbod. Ik draai deze diensten voor het Regionaal Coördinatiepunt Patiëntenspreiding Zwolle en omstreken (RCPZ). Het betreft een regionale samenwerking. Vanuit IJsselheem draaien we deze dienst één dag per week. Daarnaast zit ik, samen met een delegatie vanuit de VVT-organisaties en het ZKH, in de ontwerpgroep van het RCPZ. We evalueren de huidige werkwijze, hebben een signaalfunctie, bespreken onze wensen en werken aan de regionale ontwikkelingen rondom de acute zorg.
Hoe zie jij de toegevoegde waarde van het RCPZ?
De toegevoegde waarde is het besef dat we, op basis van behaalde resultaten, willen blijven samenwerken om de acute zorg goed te organiseren binnen onze regio. Ondertussen wordt het coördinatiepunt steeds verder ingericht als een soort “expertisecentrum” en ondersteunt het RCPZ de huisartsen in het organiseren van de, vaak complexe, acute zorg.
Wat levert het RCPZ op voor de patiënt en voor de verwijzer?
De verwijzer is vaak de huisarts of een professional waar de huisarts mee samenwerkt. Denk aan een wijkverpleegkundige of casemanager. Sinds de start van het RCPZ is er een regionaal telefoonnummer die benaderd kan worden om huisartsen te ondersteunen in het organiseren van deze zorg. Op basis van de aangeleverde informatie kan ik een triage stellen en na een positieve bemiddeling, kan de patiënt de juiste zorg op de juiste plek ontvangen. Bij twijfel overleggen we met een specialist ouderengeneeskunde. Voor de patiënt is het waardevol dat de acute zorg snel geregeld is, insteek is binnen 24 uur. Soms is er geen plek in Zwolle en kijken we naar de capaciteit van omliggende woonplaatsen. Voor ons is dit normaal, maar voor de patiënt en/of familie soms even schakelen. Aan de andere kant merk je de opluchting dat er een oplossing gevonden is. Naast deze vorm van bemiddeling worden er ook andere nazorgadviezen gegeven, zoals het consulteren van een specialist ouderengeneeskunde via de eerstelijnszorg.
Hoe zie jij de doorontwikkeling van het RCPZ in de toekomst?
Deze vraag staat voor mij nog een beetje open. Ik ben nieuwsgiering naar verdere innovaties en ideeën rondom het organiseren van de acute zorg en zie al mooie resultaten. Het RCPZ volgt de landelijke ontwikkelen, waarin kaders worden gesteld aan waar een regionaal coördinatiecentrum aan moet voldoen. Ik verwacht ook dat we meer gaan samenwerken met onze aangrenzende regionale coördinatiepunten. Daarnaast gaan we verder met het inrichten van een soort “expertisecentrum”. De stip op de horizon is een centrale verkeerstoren voor de gehele acute zorg. Vanuit deze verkeerstoren zal een expertiseteam werken. Dit team zal op de hoogte zijn van alle zorgmogelijkheden en kan, naast het geven van een passend advies, deze ook organiseren. We volgen natuurlijk de digitale ontwikkelingen, die ondersteunend zijn, aan dit proces.
In de toekomst verwachten we een groter aanbod van acute zorg. Dit maakt dat het organiseren van de acute zorg een continu proces is, die regelmatig geëvalueerd of aangescherpt moet worden. Denk hierbij ook aan zorg gerelateerde ontwikkelingen in de maatschappij, zoals de vergrijzing, de tekorten aan zorgprofessionals en de toename van wachtlijsten.
Wat zou een mooie eerste stap zijn om naar het toekomstbeeld toe te werken?
Ik denk dat we daar al heel hard mee bezig zijn. Door de coronaperiode is er met sneltreinvaart al veel ontwikkeld. De start was best spannend, om echt regionaal samen te gaan werken en vertrouwen op te bouwen. Maar het heeft een mooi resultaat opgeleverd, waar ik best trots op ben. Waar we nu druk mee bezig zijn, is om te investeren in het opzetten van een vast team van professionals, met brede expertise rondom de acute zorg. We richten ons op het verscherpen van regionale inzichtelijkheid van de capaciteit en de samenwerkingsrelaties. Verder staat de aanmeldroute voor acute zorg, gelabeld als crisis somatiek, momenteel op de agenda van de ontwerpgroep. Er is een wens om ons hier in te verdiepen.